Дянко Дянков  
 
ЖИВОТ В ДАТИ | ЗА НЕГО | ОТ НЕГО | ГАЛЕРИЯ

„Гледам възлестите му ръце. Да не повярва човек, че тези „чуковини” могат така простичко да извайват, да оживяват непреходното, родено преди столетия в тревожни минути и в кървави схватки с даалии и башибозуци.
– Някакви награди имаш ли, Дянко?
– Нищо не ми трябва! Човек е свободен, когато не го е обхванала алчността. Това от мене го запомни.”

Петко Генчев,
„Ножовете на старопланинеца”
в.”Троянски глас”, № 19, 5 май 1976.

• • •

   „Запознах се с Дянко Дянков – оръжейника от кв. Видима на гр. Априлци, в далечната 1987 г.
   Снажният около 60 г. балканджия, потомък на славните поборници от Априлското въстание 1876 г. правеше впечатление с гордата си осанка на мъж над 1,80 м., спокоен, изпълнен с достолепие. Беше представен като оръжеен майстор от Задругата на майсторите на народни художествени занаяти към Комитета за култура. В нашите среди бай Дянко беше отдавна познат, защото произведените от него исторически хладни и огнестрелни оръжия, барутници, павурчета и др. са били „гвоздея” на не едно изложение или конкурс на майсторите на Задругата. Беше се наложил като един от малцината уважавани и почитани оръжейни майстори на место и държавно равнище.”

Д-р по право Тодор Предов,
в. „Нова зора”, № 19, 15 май 2007.

• • •

 

През 2008 г. Музеят на занаятите в гр. Троян и Народно читалище „Просвета” в гр.Априлци предложи кандидатурата на Дянко Дянков в националната програма „Живите човешки съкровища на България”. Тази програма е разработена в унисон с програмата на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство и стартира през месец декември 2007 г. Списъкът на кандидатурите ще се подновява на всеки две години. Реализирането й минава през два етапа – регионален и национален. За участие в регионалния етап бяха подадено 165 кандидатури. От тях се излъчиха 25, които бяха прегледани от националната комисия. Първите пет позиции, записани във вечната листа на Живите човешки съкровища на България са за: нестинарството в Югоизточна България; Калуша – старинно обредно танцуване от Северозападна България; Традиционната Василишка сватба от Момин проход и двугласното пеене в Неделино. Единствената индивидуална кандидатура, одобрена от националната комисия, е на Дянко Дянков – майсторът на старинни оръжия от гр. Априлци.

 

 

 

   
 
 
Начало "ЛИЧНОСТИ"